طرز تهیه آش خرفه خوشمزه به سبک سنتی، «مناسب فصل بهار!»

غذایی که در فصل بهار میل می کنیم باید ساده، لطیف، ملین و فرو نشاننده حرارت بدن باشد. آش ها یکی از بهترین این غذاها هستند که با خوردن آن ها مواد زائد از بدن دفع شده و سلامتی در فصل بهار را برای شما تضمین می کند. این غذاها به سبب نحوه پخت و ماهیت همگن نهایی آن ها، دارای روند هضم و جذب آسانی بوده از خاصیت «نضج» برخوردارند؛ نضج، به معنای پختن و رسیدن است و داروی «منضج» دارویی است که اخلاط فاسد بدن را می پزد و نرم و آماده دفع می کند. در این حالت، بدن قادر خواهد بود این اخلاط فاسد را که علّت العلل انواع بیماری ها هستند، به آسانی بیرون بریزد و آش ها و شورباها از چنین خاصیت مهمی برخوردارند.

طرز تهیه آش خرفه خوشمزه به سبک سنتی، «مناسب فصل بهار!»

به گزارش مملکت آنلاین، متأسفانه در فرهنگ تغذیه امروزی ما، این غذاهای فوق العاده مفید، مهجور مانده اند و اکثر بانوان، تنها چند نوع محدود آش یا سوپ را می شناسند که آنها هم معمولاً به روش های غلطی مانند استفاده از انواع رشته ها، نعناع و پیاز داغ، استفاده از زودپز و ظروف تفلون و … در پخت و مانند این ها آماده می شوند و علاوه بر آن، دانش ما در حدی نیست که بدانیم کدام آش را در چه فصلی و برای کدام شخص یا چه نوع بیماری باید استفاده کنیم.

خرفه:

خرفه، یک گیاه علفی یک ساله است که آبدار با طعمی شیرین و ترش است. گیاه خرفه شامل برگ‌ها، ساقه‌ها، گل‌ها و دانه‌ها خوراکی است و به صورت گسترده در اروپا، آسیا، خاور میانه و آفریقا مورد استفاده قرار می‌گیرد. خواص خرفه برای سلامتی فراوان است و این خواص را مدیون مواد مغذی فراوان خود است. خرفه حاوی مقادیر بالای امگا۳، فیبر، ویتامین B، C ، A ، آهن، منیزیم، پتاسیم، کلسیم، منگنز و مس است.

خواص خرفه:

خواص خرفه برای سلامتی بدن فراوان است که در ادامه به بررسی برخی از آن‌ها می‌پردازیم:

  • مفید برای خون سازی
  • مفید برای ریه و هورمون تیروئید
  • مفید برای کبد
  • خوردن آن باعث ازدیاد شیر مادران می‌گردد.
  • برای درمان سوزش مجاری ادرار خرفه را به آش آبغوره بیفزایید.
  • خرفه بر نیروی عقل می‌افزاید.
  • خوردن خرفه ادرارآور می‌باشد.
  • خرفه برطرف کننده عوارض کمبود ویتامین C می‌باشد.
  • برای تسکین صفرا از برگ و ساقه خرفه به صورت خام استفاده شود.
  • جهت تسکین تب‌های گرم صفراوی از خرفه استفاده شود.
  • افراد دیابتی که ترشح ادرار دارند از خرفه استفاده کنند.
  • جهت کرم کدو از خرفه استفاده گردد؛ (بدن منظور، قبل از غذا حدود 20 گرم و یا این که تخم آن را دمکرده بنوشند و یا حدود 60 – 120 گرم از شیره تازه خرفه را همراه با آب یا شیر بنوشند).

خواص خرفه در طب اسلامی:

طبع خرفه در طب سنتی و طب اسلامی سرد و خشک در نظر گرفته می‌شود. خرفه دارای امگا۳ است، از همین رو موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و تصلب شرائین می‌شود. همچنین، خرفه با داشتن مس و آهن با کم خونی مبارزه کرده و موجب تحریک تولید گلبول‌های قرمز می‌شود. از دیگر خواص خرفه در طب اسلامی می‌توان به تأثیر آن در کاهش وزن و دستیابی به تناسب اندام اشاره کرد. قرار دادن خرفه در رژیم غذایی کودکان به دلیل وجود امگا۳ می‌تواند علائم اختلال رشد مثل اوتیسم و بیش فعالی را کاهش دهد.

از سبزی خرفه برای درمان اسهال خونی، خونریزی دستگاه گوارش و حتی بواسیر در طب سنتی چینی استفاده می‌شود. همچنین، خرفه موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش نیز می‌شود. تقویت بینایی و جلوگیری از بروز آب مروارید از دیگر خواص خرفه بوده و به دلیل آن که حاوی کلسیم، منیزیم، آهن و منگنز است  سبب التیام استخوان‌ها شده و از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند.

آش خرفه:

در فرهنگ تغذیه ای ما ایرانیان، آش ها و شورباها جایگاه ویژه ای دارند و شاید اطلاق کلمه «آشپز» به کسی که در پخت غذاها مهارت دارد مؤید این امر باشد. در واقع، آش ها و شورباها غذا – داروهایی هستند که می توانند پایه اصلی یک رژیم سالم غذایی قرار بگیرند و در صورت مهارت بانوان محترم، ابزار مناسبی برای مدیریت بهداشت و تغذیه خانواده باشند. آش خرفه نیز از جمله آش های خوشمزه و خوش طعم است که پخت آن می تواند سفره ایرانی شما را رنگین تر کند.

مواد لازم:

  • خرفه ..................................................................................... ۵۰۰ گرم
  • لپه ........................................................................................  نصف پیمانه
  • جعفری  :................................................................................ ۲۰۰ گرم
  • پیاز ....................................................................................... ۱ عدد متوسط
  • برگ چغندر ............................................................................. ۳۰۰ گرم
  • بلغور جو دوسر ........................................................................ ۱ پیمانه
  • نمک، فلفل، زردچوبه و روغن ارده کنجد ........................................  به میزان لازم

طرز تهیه:

ابتدا پیاز خرد شده را با کمی روغن و زردچوبه کمی تفت دهید، سپس بلغور از قبل خیس شده را با کمی نمک و آب به پیازها اضافه نموده اجازه دهید با حرارت ملایم بپزد. پس از پخت، لپه ی خیس شده را اضافه کنید تا خوب بپزد و در نهایت، پس از پخت سبزیجات خرد شده  فلفل را افزوده و اجازه دهید جا بیفتد. هر از گاهی نیز مواد را هم بزنید تا ته نگیرد.

انتهای پیام/

نویسنده: پری ناز پیروی؛ کارشناس تغذیه و سلامت

ارسال نظر