راهکار باورنکردنی دانشمندان برای مقابله با گرمایش زمین
«منجمدسازی مجدد» قطب شمال یکی از راهکارهای عجیب دانشمندان برای مقابله با گرمایش زمین است.
به گزارش مملکت آنلاین، دانشمندان دانشگاه کمبریج با دریافت بودجهای ویژه، در حال بررسی راهکاری هستند که میتواند روند گرمایش زمین را با «منجمدسازی مجدد» قطب شمال کند یا حتی متوقف کند.
هدف این طرح، ضخیمسازی مصنوعی یخهای دریا در زمستان از طریق پمپاژ آب دریا به سطح یخهاست. در این روش، آب پمپاژشده در مجاورت هوای سرد منجمد میشود و لایهای یخی روی یخ موجود تشکیل میدهد که در نهایت میتواند از ذوب شدن یخها در تابستان جلوگیری کند و میزان گرمایش منطقهای را کاهش دهد.
این طرح از سوی مرکز ترمیم اقلیم کمبریج و در همکاری با شرکت کانادایی Real Ice اجرا میشود. آزمایشهای میدانی این پروژه قرار است امسال در کانادا آغاز شود. شرکت Real Ice اعلام کرده که آزمایشهای سال گذشته مؤید اثربخشی این روش بودهاند؛ بهطوریکه ضخامت یخ در محل آزمایشی طی ماههای ژانویه تا مه، حدود ۵۰ سانتیمتر بیشتر از مکان کنترل شده بود.
علاوه بر این، گزارش شده که این تکنیک باعث ایجاد ۲۵ سانتیمتر یخ طبیعی در زیر یخهای سطحی شده است. روش ضخیمسازی سطحی برای نخستین بار در سال ۲۰۱۶ توسط استیون دش، پژوهشگر دانشگاه ایالتی آریزونا، مطرح شد. به گفته وی، اگر این فناوری روی ۱۰ درصد از منطقه قطب شمال اجرا شود، میتواند روند کاهش یخهای این منطقه را بهطور کامل معکوس کند.
در حالت طبیعی، یخهای دریای قطب شمال از طریق انجماد آب در زیر یخهای موجود شکل میگیرند. اما با افزایش دمای جهانی، این روند کند شده است. هرچه یخ ضخیمتر شود، نقش عایق بیشتری ایفا میکند و روند تشکیل یخهای جدید در زیر آن کاهش مییابد. همچنین، پوشش برفی موجود روی یخ نیز بهعنوان عایقی مضاعف عمل میکند. در مواقعی که برف روی سطح وجود دارد، پمپاژ آب دریا به درون فضای خالی میان دانههای برف میتواند آن را به یخ جامد تبدیل کند که در ادامه موجب تقویت انجماد طبیعی در زیر یخ میشود.
طبق آمارها، پوشش یخی دریای قطب شمال در ژانویه سال جاری به دومین سطح پایین خود در تاریخ ثبتشده رسید. در این ماه، میزان یخ نسبت به میانگین سالهای ۲۰۱۰-۱۹۸۱ حدود ۱.۲۹ میلیون کیلومتر مربع کاهش داشت.
این طرح یکی از ۲۱ پروژه مهندسی اقلیمی است که مجموعاً ۵۷ میلیون پوند از دولت بریتانیا و از طریق آژانس تحقیقات و اختراعات پیشرفته (ARIA) بودجه دریافت کردهاند تا راهکارهای مختلف مقابله با تغییرات اقلیمی را ارزیابی کنند.
انتهای پیام/