اختصاصی مملکت آنلاین/
با گل محمدی بیشتر آشنا شوید
دکتر محمد ترابی نراقی از انواع استفاده از گل محمدی می گوید...
به گزارش مملکت آنلاین، نَراق شهری در نزدیکی شهرستان دلیجان واقع در استان مرکزی ایران میباشد. این شهر حد فاصل شهرهای قم، کاشان و دلیجان و اصفهان میباشد و از مناطق کوهستانی و سردسیر میباشد. نراق از سال ۱۳۳۹ به بعد با تأسیس دهداری، از نظر تقسیمات کشوری، شهر محسوب میشود. غار چال نخجیر در نزدیکی این شهر قرار دارد.
* انواع گلاب گل محمدی:
گلاب سنگین (درجه یک):
گلابی است که در یک لیتر آن دست کم 35/0 گرم اسانس وجود داشته باشد و از ریختن 30 کیلوگرم گل مرغوب (چیدن آن غیر از ساعات آفتابی روز باشد) 40 لیترگلاب به دست آید.
گلاب سبک (درجه دو):
استحصال 40 لیتر گلاب که ازدست کم 15 کیلوگرم گل به دست میآید.
گلاب دو آتشه:
چنانچه پس از یک بار گلابگیری دوباره به جای ریختن آب روی گلهای دیگ، گلاب به دست آمده قبلی را بریزیم؛ در این حالت گلاب مجددا با گل تازه تقطیر میشود.
گلاب پس آب:
درصورتی که بعد ازعمل تقطیر از تفالههای گل دوباره گلابگیری شود، گلاب به دست آمده را که از کیفیت پایینی برخودار است را پس آب میگویند.
گلاب زیرعطری:
گلابی که برای تولید آن به جای گرفتن 40 لیتر گلاب معمول از 30 کیلوگرم گل، تنها 7 لیتر گلاب گرفته میشود و بیشتر گرفتن عطر آن مورد نظر است.
گلاب ناب مزه گس و تلخی دارد. شفاف و بدون رنگ است.
هرقدر گلاب تلختر باشد اصلتر است البته باید توجه داشت که تلخی گلاب هم باید طبیعی بوده و اسانس مصنوعی نداشته باشد.
عطر گل محمدی:
در حین عمل تقطیر بعد از سرد شدن گلاب و قبل از ورود گلاب به منبع صافی،در ظرف شیشهای کوچکی که به همین منظور تعبیه شده عطر قرار میگیرد.
گل محمدی
از تقطیر گلهای محمدی تازه با بخار آب اسانس اول گل محمدی به دست میآید و به صورت لایهای از مایع زرد رنگ بر سطح گلاب حاصل از تقطیر این گلها شناور میشود.
این اسانس حاوی اجزایی از اسانس تام گل محمدی است که حلالیت کمتری در آب دارند و عمدتا از هیدروکربنهای اشباع ۱۴ تا ۲۳ کربن تشکیل شده است و به همین دلیل بر اثر سرد شدن (در یخچال) به حالت جامد در میآید.
بخش اعظم اسانس گل محمدی تولیدی ایران در حال حاضر از این نوع است.
شربت گل محمدی:
* این شربت آرامبخش قلب و اعصاب، خوابآور، رفعکننده تپش غیرطبیعی قلب و از بین برنده نگرانی و افسردگی است.
* با بهبود عملکرد رودهها از بدن سمزدایی و یبوست را هم رفع میکند.
* این شربت آرامبخش قلب و اعصاب، خوابآور، رفعکننده تپش غیرطبیعی قلب و از بین برنده نگرانی و افسردگی است.
* این شربت تأثیری چشمگیر در پاکسازی کبد و صفرا، باز شدن رنگ چهره و شادابی پوست و مو دارد؛
* شربت گل محمدی دردهای قاعدگی را تسکین میدهد و به تنظیم قاعدگی هم کمک میکند.
* شربت گل محمدی برای مبتلایان به مشکلات تنفسی، سل و افرادی که دچار سرماخوردگی و آنفلوانزا هستند، بسیار مفید است؛ * این شربت نقشی مؤثر در کاهش تب و رفع گرمازدگی دارد.
* شربت گل محمدی خاصیت آنتیبیوتیکی دارد بنابراین عفونتهای بدن را از بین میبرد.
* پلی فنول، کاتچین و فلاونوئید خاصیت آنتیاکسیدانی، A C، E این شربت به علت داشتن ویتامینهای دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها محافظت میکند.
* نوشیدن و غرغره کردن شربت گل محمدی تأثیری چشمگیر دربهبود زخمهای دهان، لثه، ورم گلو و لوزهها دارد.
گل محمدی در کاشان و نراق:
اهالی کاشان و نراق در مورد آیین سنتی گل غلتانی معتقد هستند که غلتاندن نوزاد در میان گلهای محمدی، سبب طراوت و شادابی او و دور ماندن از زشتیها و بیماریهای مختلف شده و همچنین طراوت گل برگها از پوست بدن نوزاد محافظت کرده و کودک را خوش رو و سرزنده نگاه میدارد.
طرز نگهداری و تهیه گلاب گل محمدی:
توصیههایی در مورد تولید و نگهداری گلاب گل محمدی
1. از آنجا که گلاب در اثر ماندگاری زیاد اثر خود را از دست میدهد نباید آن را بیش از یک سال نگه داشت. گلاب را باید در یخچال و ظروف شیشهای رنگی نگهداری کنید و این را بدانید که اسانس گلاب نسبت به مواد تشکیل دهنده ظروف پلاستیکی واکنش نشان داده و کیفیت خود را از دست میدهد. لذا از نگهداری آن در این نوع ظروف اجتناب کنید.
2. محیط و تمامی وسایلی که برای تولید گلاب به کار میروند باید استریل باشد. زیرا در غیر این صورت، قارچ و کپک میتواند در آن رشد کرده و به این ترتیب موجب کدورت گلاب و تجزیه مواد موثره آن شود که به این ترتیب نه تنها اثر درمانی نخواهد داشت، بلکه عوارض جانبی نیز دارد لذا هنگام خرید گلاب به شفافیت آن توجه کنید و محصولی را که دارای تاریخ مصرف و کد بهداشتی است انتخاب نمایید.
3. توجه داشته باشید با مصرف گلاب در بالای مایع آن هوا جمع خواهد شد که اکسیژن آن میتواند موجب اکسید شدن اسانس گلاب شود که با وجود آن که ضرری برای مصرف کننده ندارد، فایدهای هم نخواهد داشت.
روغن گل محمدی:
اهمیت روغن گل محمدی
* یکی از فرآوردههای پول ساز گل محمدی، روغن است. روغن گل سرخ را «ملکه روغنها» میشناسند و از اولین روغنهایی است که درقرن دهم میلادی به دست ابوعلی سینا تقطیر شد.
* روغن گل سرخ یکی از گران ترین روغنهاست و برای تولید چند گرم از آن، هزاران کیلوگرم گل مصرف میشود. به سبب رایحه قوی و گل مانند این روغن، میتوان از آن به مقدار کم مصرف کرد.
* روغن گل سرخ که روغنی بی رنگ و شیرین و ملایم است، بیشتر در مراکش و از طریق تقطیر با بخار تهیه میشود.
* این روغن بیشتر در رایحه درمانی کاربرد دارد و گلاب تولید جانبی آن است.
طرز تهیه شربت گل محمدی:
مواد لازم برای تهیه سه لیتر شربت گل محمدی:
- گلبرگ گل محمدی تازه نیم کیلوگرم
- عسل یک و نیم کیلوگرم
- آب ۲ لیتر
- آب لیموترش تازه یک قاشق غذاخوری
مراحل کار:
- نخست گلبرگهای گل محمدی تازه را داخل قابلمه بریزید. سپس آب جوشیده شده را به آنها اضافه کنید؛ در قابلمه را با دم کن بپوشانید تا عطر و بوی گل خارج نشود. پس از گذشت ۲۴ ساعت گلبرگهای گل محمدی تازه را آبکش کنید تا گلبرگها جدا شوند. شربت به دست آمده را روی اجاق گاز بگذارید سپس عسل را به آن اضافه کنید و در حرارت ملایم ( ۵۵ درجه سانتیگراد) شربت را کمی هم بزنید تا قوام بیاید.
شربت را از روی اجاق گاز بردارید آب لیموترش تازه را به آن اضافه و صبر کنید تا شربت سرد شود و به خوبی جا بیفتد. موقع مصرف ۲ قاشق غذاخوری از شربت را داخل یک لیوان بریزید، چند قطره آب لیموترش تازه و ۲ تکه یخ را به آن اضافه کنید و بقیه لیوان را آب بریزید سپس شربت را میل کنید.
این شربت را میتوان روزانه ۲ تا سه لیوان استفاده کرد.
انتهای پیام/
ممنون از زحمات همه عزیزان برای اعتلای نام نراق
کوچکترین کاری است که برای نراق زیبا انجام میدهم