کشف کوچکترین مار دنیا در باربادوس
کوچکترین مار دنیا در باربادوس کشف شد.
به گزارش مملکت آنلاین، دانشمندان در یکی از مأموریتهای دشوار زیستمحیطی موفق شدند گونهای بسیار نادر از مارها را که بیش از دو دهه از دید علم پنهان مانده بود، دوباره در جزیره باربادوس کشف کنند.
این مار کوچک که به «مار نخمانند باربادوس» با نام علمی Tetracheilostoma carlae شناخته میشود، کوچکترین مار شناختهشده جهان است.
در جریان پیمایشی در ماه مارس، کارشناسان این گونه را زیر یک سنگ در مرکز باربادوس یافتند. طول این مار در حالت بالغ تنها حدود ۹ تا ۱۰ سانتیمتر است و چنان باریک و ظریف است که در کنار یک سکه، سکه بزرگتر بهنظر میرسد. وزارت محیطزیست و زیباسازی باربادوس اعلام کرد که بیش از یک سال برای یافتن این مار در قالب پروژهای حفاظتی تلاش کردهاند.
این گونه مینیاتوری پیش از این در فهرست جهانی بیش از ۴۸۰۰ گونه گمشده قرار داشت. یافتن آن با توجه به اندازه کوچک و شباهت زیادش به گونه مهاجم دیگری به نام مار نابینای برهمنی، بسیار دشوار بوده است. تفاوتهای ظاهری این دو گونه چنان جزئی است که دانشمندان برای تشخیص آنها نیاز به ذرهبین دارند و شناسایی دقیق تنها با بررسیهای حضوری متخصصان ممکن است.
مار نخمانند در لانههای موریانهها زندگی میکند و از آنها و مورچهها تغذیه میکند. این مارها با ترشحاتی خاص از حمله موریانهها در امان میمانند. هنوز اطلاعات دقیقی درباره جمعیت یا زیستگاه ترجیحی این مار در دست نیست و همین امر برنامهریزیهای حفاظتی را با چالش مواجه کرده است.
کارشناسان بر این باورند که یافتن چنین گونههایی نشاندهنده اهمیت تنوع زیستی پنهان و نیاز به حفاظت بیشتر از زیستبومهای محلی است. با انقراض گونه بومی دیگری در باربادوس، کشف دوباره این مار بهعنوان نمادی از زیستبوم شکننده منطقه تلقی میشود.
تبار این مار به گروهی ابتدایی از مارها به نام Scolecophidia بازمیگردد که قدمت آن به دوره کرتاسه و احتمالاً ژوراسیک میرسد. فسیلهای مشابهی در نقاط مختلف جهان یافت شدهاند و به نظر میرسد این گونه در گذشتههای دور همراه با شکافتن قاره گندوانا به باربادوس رسیده باشد.