حجم مبادلات درون منطقه‌ای اکو از ۷۰ میلیارد دلار فراتر نرفته است

رئیس اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از عدم اجرایی شدن توافقنامه‌های درون منطقه‌ای، گفت: حجم مبادلات درون منطقه‌ای اکو از ۷۰ میلیارد دلار فراتر نرفته است.

حجم مبادلات درون منطقه‌ای اکو از ۷۰ میلیارد دلار فراتر نرفته است

به گزارش مملکت آنلاین، غلامحسین شافعی با اشاره به سابقه تاریخی تشکیل اکو به امیدواری‌های ایجاد شده در ابتدای تشکیل این سازمان برای اقتصاد منطقه پرداخت و گفت: از ۳۰ سال پیش که کشورهای حاضر در این سازمان به ۱۰ کشور افزایش یافت، این تصور شکل گرفت که یک بلوک اقتصادی در منطقه ایجاد می‌شود. در طول این زمان هم موافقت‌نامه‌های زیادی در زمینه‌های مختلف تجارت، حمل‌ونقل، بانکداری و سایر موارد به امضا رسید، اما متأسفانه ارزیابی امروز نشان می‌دهد هیچ نتیجه عملی از این موافقت‌نامه‌ها به دست نیامده است.

او ادامه داد: میزان مبادلات اقتصادی این ۱۰ کشور در جهان نزدیک به ۹۳۰ میلیارد دلار است اما میزان تجارت درون‌گروهی آن‌ها به ۷۰ میلیارد دلار هم نمی‌رسد. میزان همکاری‌های اقتصادی درون‌گروهی در اکو با وجود برخورداری ۱۰ کشور عضو از بخش عظیمی از سرمایه جهانی، تنها ۸ درصد است. بنابراین باید بررسی کرد چرا این سازمان به چنین وضعی دچار شده است.

شافعی با بیان اینکه مشکلات درونی کشورهای عضو اکو در مراودات تجاری با یکدیگر بیشتر از مشکلات خارج از گروه است افزود: به عنوان مثال تسهیلات ویزایی برای تجار در برخی از کشورهای اکو بسیار سخت‌تر از دریافت ویزا در مراوده با کشورهای خارج از این گروه است. در حالی که برای این موضوع مذاکرات و تفاهمات زیادی انجام شده اما از اجرا هیچ خبری نیست.

رئیس اتاق ایران با اشاره به مشکلات حمل‌ونقل درون منطقه‌ای اکو گفت: در حال حاضر حمل کالا چه به صورت ترانزیتی که از جنوب ایران می‌آید و چه به صورت کالایی که از ایران صادر می‌شود با سختی‌های زیادی از ترکمنستان و قزاقستان عبور می‌کند. در صورتی که در مورد حمل‌ونقل هم در اکو تفاهم‌نامه‌های بین گروهی وجود دارد و قرار بود اجرایی شود اما متأسفانه به جای آن روز به روز بر مشکلات این بخش اضافه شده است.

او افزود: در مورد سرمایه‌گذاری درون‌گروهی که هم موافقت‌نامه وجود دارد و هم کمیته‌های ۵ گانه تشکیل شده است اما میزان سرمایه‌گذاری درون‌گروهی فوق‌العاده پایین است.

شافعی با اشاره به انتقال دبیرخانه اتاق اکو به ایران تأکید کرد: ما به دنبال ایجاد تغییرات جدید در مناسبات اقتصادی کشورهای اکو و به دنبال حمایت از این اقدام هم از سوی دولت‌ها و هم از سوی بخش خصوصی هستیم. ما آماده‌ایم همه امکانات خود را برای تغییر در این مناسبات به کار بگیریم.

خسرو ناظری - دبیرکل سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) -  نیز در این نشست با تأیید سخنان رئیس اتاق ایران درباره نقاط ضعف عملکرد اکو گفت: قرار است در اجلاس وزرای سازمان اکو که ژانویه سال آینده در ازبکستان برگزار خواهد شد پیش‌نویس نهایی بیانیه تاشکند ارائه شود. این سندی است که مسائل مربوط به گسترش تجارت، حمل‌ونقل و ابعاد دیگر همکاری‌ها در آن مورد توجه ویژه قرار گرفته است.

او تأکید کرد: من به عنوان دبیرکل سازمان از وضع تجارت درون منطقه‌ای اکو راضی نیستم و ظرفیت‌ها و معتقدم از امکاناتی که در جغرافیای سازمان وجود دارد به طور شایسته استفاده نمی‌شود.

ناظری افزود: در منطقه ما بیش از نیم میلیارد نفر زندگی می‌کنند که ۶ درصد جمعیت جهان است. ولی سهم تجارت ما در تجارت جهانی ۴ درصد است. از سوی دیگر میزان تجارت درون منطقه‌ای ما ۷.۲ درصد تجارت کلی ما با جهان است. این یعنی ما هم در توسعه تجارت خود با جهان و هم در توسعه تجارت درون منطقه‌ای ظرفیت‌های زیاد استفاده نشده داریم.

انتهای پیام/

ارسال نظر