چند هشدار و پیشنهاد، برای روزهای تیره دودناک
چند هشدار و پیشنهاد، برای روزهای تیره دودناک را بخوانید.
به گزارش مملکت آنلاین، با نگاه به تاثیر مزاجی آلایندههای هوا بر روی بدن، باید از افزایش خشکی در بدن (به ویژه در مغز) جلوگیری کرد. آلایندههای فسیلی، در بدو تولید و خروج از منبع دودزا، گرمی و خشکی را بر بدن عارض می کنند، ولی پس از انباشته شدن در محیط و کاهش حرارت شان، به سردی و خشکی می گرایند و این دو کیفیت را بر بدن تحمیل می کنند.
با این توصیف، مصرف همه ی چیزهای خشکی افزا در شرایط آلودگی هوا، باید با ملاحظات خاص ارزیابی شود. مثلاً خوردن ساندویچ کالباس خشک با سس تند، برای جوانی که سوار بر موتورسیکلت، بیشتر روز را به تردد در خیابانهای تهران میگذراند، اثرات خشکی آلودگی هوا را تشدید خواهد کرد یا اگر خانم لاغر و کم خونی در مرکز شهر تهران، از صبح تا غروب به کار حسابداری، تایپ یا تدریس مشغول است و در بین کار، تنقلاتی ماننذ چیپس شور یا سرکهای مصرف میکند، قطعاً آثار آلودگی را در بدن خود افزایش خواهد داد.
بنابراین، میتوان گفت کسانی که دارای مزاج خشک، یا سوءمزاجهای خشک و یا بیماریهای صفرایی و سودایی باشند، به حسب مراتب، در معرض خطرات بیشتری از خشکی ناشی از آلودگی میباشند و به ویژه، باید مراقب سلامت قلب خود باشند؛ زیرا، قلب به عنوان عضوی که در حالت سلامت، دارای مزاج گرم خشک است، پس از مواجهه با هوای آلوده، دچار بیشترین زیان و آسیب میشود و از سویی، نیاز آن به هوای پاکیزه و صاف، بیشتر از اعضای دیگر است و به دلیل خشکی اولیهاش، در قیاس با اعضای دیگر، با سرعت و شدت بیشتری به خشکیِ مرضی دچار میشود.
یکی از عوارض خشکی قلب و شریانها، تنگی و تصلّب آن هاست که خطر حملات قلبی را افزایش میدهد. همچنین، لاغری و بیخوابی نیز، در پی این سوءمزاج قابل انتظار است. خشکی مرضی در قلب، ممکن است آثاری روانی نیز، پدید بیاورد که تک روی، لجاجت، بد خویی، و کینع توزی، از آن جمله است.
مصرف دمنوشهایی، مانند دمنوش گرم گل گاوزبان، مصرف ماءالشعیر طبی، مصرف دمنوش عناب و آویشن، و مصرف میوههای رسیده و شیرین و لطیف، به ویژه سیب و انار و گلابی شیرین، مصرف شله زرد همراه با خلال مغز بادام و همراه با شیرۀ طبیعی انگور و نوشیدن آب انار و سیب تازه، برای حفظ قلب و مغز از خشکیهای مرضی و تقویت نیروهای بنیادی آن ها، بسیار ارزشمند است و بایسته است که ساکنان شهرهای بزرگ، در سبد غذایی روزانۀ خود، حتماً به این نوشیدنیها و خوراکیها رو کنند.
آلودگی هوا در شهرهای بزرگ، ذاتاً مساله ای طبی نیست و پیدایش آن، پیامد نابخردی ها و خود فریبی ها و تغافل های جمعی همه ی ماست؛ همان گونه که بحران کمبود آب، و تخریب زیستگاه های طبیعی گیاهی و جانوری و غارت جنگل ها و آلودگی ساحل ها چنین است...
طبیب بینوا، با چه درآویزد و با که ستیزد؟ و او را در میان این آشوب بی پایان، چه چاره جز آن که چند سطری به خیال اثربخشی، بنگارد و خود را به این کوشش بی فرجام تسلّی دهد و زیر لب زمزمه کند که:
«مزاج دهر تبه شد درین بلا حافظ کجاست فکر حکیمی و رای برهمنی؟»
باری... با نگاه به برخی متون و شواهد، و گمانه زنی های مبتنی بر مبانی طب و طبیعیات، در شرایط آلودگی هوا، شایسته تر است از روشهایی استفاده شود که از طرق گوناگون، آثار زیانآور مواد آلاینده را کاهش میدهند. نگارنده، این راهها به بیان کلّی چنین می شمارد:
- حفظ اعضای حیاتی، به ویژه قلب و مغز از سوء مزاج خشک
- تقویت قوای سیستم عصبی مرکزی و قلب
- اعتدال بخشیدن به قوام خون
- بهبود گردش خون مرکزی و محیطی
- حفظ اعتدال مزاج ریه و راههای هوایی و تقویت آن ها
- حفظ انبساط راههای هوایی
- حفظ انبساط عروق خونی
- لینت مزاج
- بهبود دفع برخی متابولیتهای سمّی
- بهره بردن از اثرات آنتی اکسیداتیو و Scavengering
بدین ترتیب، در نگاهی کلّی به زیانهای آلودگی هوا و راههای جلوگیری یا کاهش آن ها، این توصیهها برای ساکنان شهرهای آلوده می تواند سودمند باشد:
- بوییدن و خوردن سیب شیرین، انار شیرین، گلابی شیرین، پرتقال شیرین
- بوییدن برگ اکلیل کوهی (رزماری) یا بهارنارنج یا عرق آن ها، بوییدن برگ شمعدانی عطری، و افزودن آن ها به چای طبیعی، به ویژه برای افراد مبتلا به خستگی ذهنی و کاهش هشیاری
- خوردن سالاد کاهو همراه با هویج رنده شده، چغندر و کرفس خرد شده، با روغن زیتون بکر و مقدار کمی آب نارنج طبیعی، همراه با سبزیجات خرد شدۀ معطر و آرام بخش و مقوی قلب، مانند ریحان، به ویژه برای مبتلایان یبوست، افزایش چربی خون، چاقی، و کبد چرب
- خوردن سوپهای کم رشته و پرسبزی، همراه با هویج رنده شده، به، شلغم، و قدری زرشک، به ویژه برای مبتلایان یبوست
- خوردن انجیر تازه، یا انجیر خیسانیده در آب و عرقیاتی مانند گلاب، به ویژه برای مبتلایان یبوست و ضعف روده
- نوشیدن دمنوش آویشن شیرازی یا مرزنگوش، به ویژه برای مبتلایان آسم مرطوب و برونشیت مزمن
- خوردن مغزیاتی مانند بادام درختی خام، و فندق
- نوشیدن دمنوش گل گاوزبان، همراه ریشۀ سنبلالطیب و بهارنارنج، به ویژه برای افسردگان و افراد مبتلا به پرفشاری خون
- خوردن شله زرد همراه با خلال مغز بادام و شیرۀ انگور طبیعی، به ویژه برای مبتلایان کمخونی و ضعف عملکردهای قلبی و مغزی
- خوردن زردۀ تخم مرغ عسلی، به ویژه برای افراد کمخون و مبتلایان حملات رینیت آلرژیک و حساسیت راههای هوایی ریه
- مصرف ترکیبات آنتیاکسیدان و حفاظتکنندۀ ریه و راههای هوایی و کاهشدهندۀ حساسیت تنفسی، مانند فرآوردههای جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس و کلرلا افیسینالیس.
باشد که به خرد جمعی، و شفقت، بر خویش و دیگران بازگردیم.
انتهای پیام/