مصرف ماست در وعده صبحانه، مؤثر در ارتقای سلامت روده بزرگ!
در دنیای امروز، توجه به سلامت دستگاه گوارش و پیشگیری از بیماریهای مرتبط با آن، از اهمیت ویژهای برخوردار است. سرطان روده بزرگ یکی از شایعترین انواع سرطانهاست که سبک زندگی و تغذیه نقش به سزایی در پیشگیری از آن ایفا میکنند. در این میان، افزودن یک عادت ساده و در عین حال مؤثر به برنامه روزانه، میتواند گامی مهم در راستای حفظ سلامت روده بزرگ باشد.
به گزارش مملکت آنلاین، ماست، این فرآورده لبنی تخمیری، سرشار از پروبیوتیکها یا باکتریهای مفید است که با ایجاد تعادل در فلور میکروبی روده، به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکنند. این باکتریها نه تنها به هضم غذا کمک میکنند، بلکه با تقویت سیستم ایمنی بدن، از بروز بسیاری از بیماریها، از جمله سرطان روده بزرگ، جلوگیری میکنند.
مزیت بزرگ ماست این است که حاوی باکتریهای زنده مانند پروبیوتیکهایی است که میکروبیوم روده را بهبود میبخشند. این خاصیت در زمان کنونی که انسان مقدار زیادی چربی و مواد غذایی تصفیه شده و شیمیایی مصرف میکند از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بنابراین، ماست در این شرایط بهترین ماده مغذی برای بازیابی و بهبود میکروبیوم روده محسوب میشود.
ماست، حاوی ویتامینهای محلول در چربی، بتاکاروتن، E و K و همچنین ویتامینهای محلول در آب B 1، B 2، B 3 (PP)، B 4، B 5، B 6، B 9 و B 12 و مواد معدنی کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، روی، منگنز، سلنیوم و فسفر زیاد است. از این رو، خوردن ماست هر روز صبح به لطف ترکیب هماهنگ کلسیم و ویتامین Dکه باعث جذب کلسیم میشود، از پوکی استخوان جلوگیری میکند. همچنین پتاسیم و منیزیم موجود در ماست عادی سازی فشار خون را تقویت میکنند، ویتامین A و گروه ویتامینهای موجود در آن، بر روند متابولیسم تأثیر مثبت میگذارند و فعالیت مغز را بهبود میبخشند.
باکتریهای زنده موجود در ماست مشکلات گوارشی را برطرف میکنند؛ زیرا با خوردن روزانه آن میتوانید یبوست، اسهال، گاز و نفخ معده را از بین ببرید. همچنین، این ماده غذایی باعث خلاص شدن از سندرم رشد باکتریایی در روده کوچک به دلیل اختلال در دستگاه گوارش میشود، در نتیجه بهبود عملکرد روده به طور مستقیم بر وضعیت پوست، رنگ چهره، سیستم ایمنی بدن، خلق و خو و مقاومت در برابر استرس تأثیر میگذارد.
بر اساس یک مطالعه جدید، مصرف منظم ماست به خصوص در وعده صبحانه، نقش حفاظتی در برابر ابتلا به یک نوع تهاجمی از سرطان روده بزرگ به نام «سرطان روده بزرگ پروگزیمال» دارد. این سرطان در سمت راست روده بزرگ ایجاد میشود.
دکتر شوجی اوگینو، یکی از نویسندگان مطالعه و رئیس بخش اپیدمیولوژی پاتولوژیک مولکولی در بیمارستان بریگهام و زنان در بوستون، میگوید: «پیام اصلی این تحقیق این است که ماست و بخصوص ماست پروبیوتیک و شیریننشده با شکر یک ماده غذایی بسیار مفید برای سلامتی شماست.» برای انجام این تحقیق، دکتر اوگینو و همکارانش بیش از ۱۳۲ هزار متخصص سلامت را به مدت چهار دهه تحت نظر گرفتند. آنها اطلاعات تغذیهای این افراد، از جمله میزان مصرف ماست را تقریباً هر چهار سال یک بار از طریق پرسشنامه جمعآوری کردند. در طول مطالعه، ۳ هزار و ۷۹ مورد سرطان روده بزرگ شناسایی شد.
بر اساس نتایج این مطالعه، افرادی که هفتهای دو وعده یا بیشتر ماست مصرف میکردند، حدود ۲۰ درصد کمتر در معرض ابتلا به سرطان روده بزرگ پروگزیمال قرار داشتند. اوگینو تأکید میکند که تحقیقات بیشتری برای درک مکانیسم دقیق این ارتباط لازم است، اما نتایج نشان میدهند که ماست ممکن است باعث «افزایش تنوع میکروبیوم» شود که میتواند به بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک کند و سیستم ایمنی قویتر میتواند در برابر سرطان مقاومت بیشتری نشان دهد.
مصرف ماست در وعده صبحانه، یک راهکار ساده و در عین حال مؤثر برای ارتقای سلامت روده بزرگ و پیشگیری از سرطان محسوب میشود. پروبیوتیکهای موجود در ماست، با ایجاد تعادل در فلور میکروبی روده، به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. با این حال، لازم است توجه داشت که ماست، تنها بخشی از یک سبک زندگی سالم است و برای دستیابی به بهترین نتایج، باید با تغذیه متعادل، فعالیت بدنی منظم و پرهیز از عادات ناسالم همراه شود؛ بنابراین، توصیه میشود که مصرف ماست را به عنوان یک عادت سالم در برنامه روزانه خود بگنجانید، اما به این نکته نیز توجه داشته باشید که سلامت روده بزرگ، تنها با مصرف ماست تضمین نمیشود. داشتن یک سبک زندگی سالم، شامل تغذیه سرشار از فیبر، میوهها و سبزیجات، ورزش منظم و اجتناب از مصرف دخانیات و الکل، نقش بسزایی در پیشگیری از سرطان روده بزرگ دارد.
انواع ماست:
ماست یونانی و خامه ای؛
ماست یونانی یا خامه ای یک ماست سفت با پروتئین بالا است. این نوع ماست در مقایسه با سایر ماست ها حاوی شکر کمتری است اما در برخی موارد با ذرت و نشاسته تهیه می شود تا بافت غلیظ تری داشته باشد. مصرف آن به دلیل داشتن پروتئین به ورزشکاران توصیه می شود.
ماست کم چرب یا بدون چربی؛
ماست های کم چرب یا بدون چربی سرشار از پتاسیم هستند که می تواند به کاهش فشار خون و جلوگیری از سنگ کلیه کمک کنند. مصرف این ماست به افراد مبتلا به فشار خون بالا و بیماری های قلبی توصیه می شود.
ماست پر چرب؛
ماست پرچرب علیرغم محتوای چربی برای سلامتی انسان مفید است. حاوی پتاسیم، اسید فولیک، ویتامین A، ویتامین D و پروتئین فراوان است. می توان آن را در رژیم غذایی افراد بدون بیماری قلبی یا کلسترول بالا قرار داد.
ماست میوه ای؛
ماست میوه ای طعم های مختلفی دارد و باید با احتیاط مصرف شود. علیرغم محتوای چربی کم، اغلب کالری و قند بالایی دارند. افزودن وانیل به ماست میوه ای می تواند به کاهش اثرات منفی آن در هنگام مصرف توسط کودکان کمک کند.
ماست کفیر؛
ماست کفیر یک ماست رقیق است که مانند سایر ماست ها حاوی ویتامین D، کلسیم و پروتئین است. این ماست در انواع بدون چربی، کم چرب و پرچرب عرضه می شود. ماست کفیر به دلیل خواص پروبیوتیکی که دارد دارای خواص ضد میکروبی، ضد تومور، هضم لاکتوز، تسکین نفخ و تقویت سیستم ایمنی می باشد.
مضرات ماست:
مهمترین نکتهای که باید در مصرف ماست رعایت کنیم، تعادل در مصرف آن است، چرا که ماست مادهی لبنی سرد است و مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث الهتاب معده و دلپیچه شود.
برخی افراد نمیتوانند لاکتوز را هضم کنند. لاکتوز قند اصلی موجود در شیر است. همهی انواع ماست دارای درصدی از لاکتوز هستند. اگر فردی که نمیتواند لاکتوز را هضم کند، ماست مصرف کند با درد معده و مشکلات گوارشی مواجه میشود. البته این بستگی به میزان و تعداد دفعات مصرف ماست هم دارد. اگر نمیتوانید لاکتوز هضم کنید، برای مصرف ماست با پزشک خود مشورت کنید.
انتهای پیام/